Jim COLLINS’ten 10 Tavsiye

1. “Soru Sorma-Görüş Bildirme” rasyonuzu ikiye katlayın.
Basitçe, daha fazla soru sorun. İlginç olmaya çalışmayın. İlgili olun.

2. “Yapmayı Bırak” listesi yapın.
Çok öncelik sıfır öncelik demektir. Hayır deyin. Hayır deyin. Hayır deyin.

3. Elektronik cihazlarınızı devre dışı bırakın.
Düşünün. Takviminizde kendinize sistemli olarak boşluklar yaratın. Ve lütfen üç kağıda kaçmayın, akıllı telefon ve tabletleri kapatın.

4. En acımasız gerçeklerinizle yüzleşin.
Cehalet mutluluk değildir. En azından 3 ayda bir sadece gerçeklere odaklanan bir toplantı yapın. Görüş, sezgi, tahmin ve varsayımlara yer yok. Gerçekler. Aynısını özel hayatınız için de yapın.

5. Gerçekten nede iyi olduğunuzu keşfedin.
Genetik yapınızı dinleyin. Genetik kodlamanız sayesinde akranlarınızın çoğundan daha iyi yapacağınız şey ne? Bulun ve Yapın.

6. “Ne” diye sormayı bırakın “kim” diye sorun.
Otobüsün istikametinden daha önemlisi ekip arkadaşlarınızın kim olduğudur.

7. Pusulanız olarak, değerleri, amacı ve BRCHleri kullanın.
Geleceğinizi 3 şey üzerine dayalı olarak yaratın: değerler, amaç ve büyük, riskli, cesur hedefler (BRCH). Temel değerler; ömür boyu süren ve zor zamanlarda sarılacağınız… Amaç; eksikliğinizi hissettirecek bir güce sahip… ve BRCHler; kısa vadeli değil, önümüzdeki 15-20 yıl için.

8. 20 mil uygun adım marş
Öngörülebilir ve sürdürülebilir adımlarla ilerleme disiplinine sahip şirketler ve bireyler ileri giderler, tıpkı Amundsen’in güney kutbu yolculuğunda yaptığı gibi; her bir gün için 20 millik yürüyüş. Kendi 20 milinizi bulun ve durmaksızın yürüyün. Ancak en önemlisi, yarınki ilerleme ritminizi tehlikeye atacaksa, bugün fazladan bir mil yürümenin cazibesine karşı durun.

9. Bir sonraki iyi şans fırsatınızdan büyük getiri elde edin.
Bill Gates o dönemde programcı olduğu için şanslıydı, ancak akranlarının pek çoğundan daha şanslı değildi. Şans kapıyı çalar. Hepimiz hayatlarımızda pek çok defa şanslı oluruz. Geldiğinde onun farkına varmayı öğrenin. Ve büyük getiri elde edin. Tıpkı Bill gibi.

10. Başarılı olmak için uğraşmayı bırakın, faydalı olmak için uğraşın.
Eski dost Peter Drucker yıllar evvel Jim’e bunu söyledi, ve Jim asla unutmadı: Faydalı olarak başarılı olabilirsiniz. Tersi mümkün değildir.