CEO / Liderlerin Zaafları

1. KENDİNİ BEĞENME Bu davranış biçimine sahip liderleri, sadece kendini doğru bulan, kendinden başka herkesin yanlış olduğunu düşünenler olarak tanımlıyoruz. Bu kişiler her koşulda kendi doğrularıyla hareket ederler. Başkalarının ne söylediğiyle ilgilenmezler. Eleştirilere açık değillerdir.

2. İLGİ MERAKLILARI Etraflarındaki herkes CEO’yu memnun etmek ister. Bu doğaldır, çünkü patron odur. Ancak, CEO tarafında ilgi bir bağımlılık haline geldiğinde sorun başlar. Sürekli kendisinin memnun edilmesini bekleyen CEO, birlikte çalıştığı kimselerin ve de şirketinin gelişmesini engelleyici olabilir.

3. DEĞİŞKENLİK CEO’ların sürekli değişken modlarda olmaları da başarısızlığa götürüyor. Dolayısıyla, değişkenlik de CEO’lar için yönetilmesi gereken bir davranış biçimidir. Birdenbire heyecanlanmak, hemen arkasından mutsuz olmak tehlikelidir. Modu sıkça değişin CEO’lar kolayca başarısız olabilirler.

4. ENDİŞELİLER Bu davranış biçimini harekete geçmekten çok endişe etmek olarak tanımlayabiliriz. Böyle davranan CEO’lar aşırı dikkatlidirler ve karar almaktan korkarlar. Bu davranış biçimi belki başka bir meslek sahibi, örneğin bir avukat için iyi bir davranış biçimi olabilir. Ancak, bir CEO için kesinlikle başarısızlığın sinyalidir.

5. İLGİSİZLİK Bu davranış biçimine sahip CEO’lar çevreleriyle iletişim içerisinde olmayı reddediyorlar. Genellikle içine kapanık, etrafa ilgisiz ve soğuk tipler.

6. KURAL TANIMAZLIK Bu davranış biçiminde olan CEO’lar kurallara uymayan, hatta kuralların yıkılmak için koyulduğuna inanan kimselerdir. Örneğin, ABD eski başkanı Bill Clinton böyle bir liderdi. O kurallara uymazdı, kurallar ona uydurulurdu.

7. TUHAF VE İLGİNÇ Alışılagelmiş liderlik vasıflarının dışında bir takım vasıflara sahipler. Biraz da tuhaftırlar ve ilk başta ilginç bulunabilirler, ancak diğer yandan ne zaman ne yapacakları bilinmediği için karşılarında sürekli tetikte olmak gerekebilir.

8. PASİF DİRENİŞ Bu davranış biçimini sergileyen liderler genellikle kendi söylediklerine inanmayan kimselerdir. Gerçekten inandıklarını çevresindekilere yüksek sesle söyleyemezler. Doğruyu yapıyormuş gibi görünseler de, kendi içlerinde yaptıklarının gerçekten doğru olup olmadığını sorgularlar.

9. MÜKEMMELİYETÇİLER Her şeyin mükemmel olmasını isterler. Detaylara odaklandıklarından büyük resmi göremeyip başarısız olma olasılıkları çok yüksektir.

10. HERKESİ MEMNUN EDENLER Sürekli başkalarını memnun etme arzusunda olan CEO’lar genellikle popüler olmak için bunu yaparlar. Herkesi mutlu ederek her türlü popülerlik yarışında önde olacaklarını düşünürler.

11. SÜREKLİ OLUMSUZLAR Bu grupta yer alanlara için “Habitual Distrust”, güvensizliği alışkanlık haline getiren tanımı yapılıyor. Sürekli negatif düşünürler. Kimseye güvenmez, karar almakta zorluk çekerler.

David Dotlich